Tva a crescut de la 19 la 24 %


Taxa pe valoare adugata creste de la 19 la 24%. Este masura de avarie pe care Guvernul, intrunit in sedinta de urgenta, a luat-o sambata, dupa ce Curtea Constitutionala a stabilit ca pensiile nu pot fi reduse.

“Nu este ce ne dorim, dar nu mai avem alta solutie”, au explicat decizia atat premierul, cat si ministrul de finante. Cota unica de impozitare va ramane neschimbata. TVA-ul marit se va aplica de la 1 iulie, cand preturile vor creste automat. In aceeasi perioada este de asteptat ca Fondul Monetar International sa ne elibereze urmatoarea transa din imprumutul acordat, adica aproximativ 850 de milioane de euro.

“In aceste conditii date de decizia Curtii Constitutionale solutia pe care am propus-o era singura pe care o mai aveam la dispozitie din punctul nostru de vedere. O alta solutie mai buna nu aveam in acest moment”, a explicat premierul Emil Boc.

Este singura masura pe care Executivul o adopta in acest moment, chiar daca in timpul negocierilor, potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax, FMI a cerut si cresterea cotei unice la 20%, dar si a contributiilor sociale.

Desi nu este de acord cu marirea TVA, ministrul finantelor crede ca aceasta masura va ajuta Romania sa mentina deficitul bugetar de 6,8%, convenit cu Fondul.

“Aceasta masura nu este una pe care sa o consider buna pentru Romania. Masurile bune erau cele pe care le decisesem. Acele masuri trebuiau implementate”, a spus ministrul finantelor, Sebastian Vladescu.

TVA-ul marit se aplica de la 1 iulie. Vor creste preturile, deci si inflatia, pe care BNR incearca s-o tina sub control.

“Noi avem o problema in Romania. O problema foarte importanta, si anume sa vedem cum trebuie sa purtam razboiul cu inflatia pentru ca, categoric, Romania trebuie sa declare imediat un razboi inflatiei”, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Decizia luata astazi de Guvern este agreata si de Fondul Monetar International. “Suntem increzatori ca vom putea discuta acordul in board-ul executiv al Fondului foarte curand”, a anuntat, intr-un comunicat, seful delgatiei FMI pentru Romania.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s