Romania in colaps si in faliment? nu


Tind sa cred ca niciun alt guvern nu ar fi facut imprumuturi cretinoide la FMI. Dar care e spirla cu acest fmi?International Monetary Fund.

Cititi aici

Scurt istoric a activitatii Fondului Monetar Internațional si efectele dezastroase pentru economiile nationale

Incompetenţa Cabinetului Boc a afundat România într-o situaţie economică fără precedent. Reprezentanţii FMI ne cer măsuri extreme, aproape de cele pe care le-au solicitat Executivului de la Atena. Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, a ajuns zilele acestea adevăratul premier al României.

După un an de acord cu Fondul Monetar International, România are cu aproape 250.000 mai mulţi şomeri şi datorii ce vor apăsa pe umărul plătitorilor de taxe.

Joseph Eugene Stiglitz este un economist american, profesor la Universitatea Columbia si laureat al premiului Nobel in Economie (2001). Este fost senior vice presedinte si economist sef la Banca Mondiala. In cartea sa, “Globalization and Its Discontents”, el indica FMI ca avand vina majora pentru teoriile economice nocive, lipsa transparentei si responsabilitatii publice si urmarirea intereselor marilor corporatii din SUA.

Polonia, singura tara din Europa cu crestere economica pozitiva in 2009,  a REFUZAT recent un imprumut FMI si scutul anti-racheta american. Lech Kaczynski a avut viziunea unei tari puternice si independente si impreuna cu ceilalti lideri polonezi au dat o lectie de economie Uniunii Europene chiar in primul an de criza!!! Timp de 6 ani privatizarile companiilor de stat au fost blocate. Criticată intens pentru privatizarea lentă, Polonia are acum la dispoziție o sursă majoră de venituri, o bună parte din economia locală fiind controlată încă de stat.

La începutul lunii noiembrie 2008, când în România criza economică era negata oficial (la cel mai inalt nivel), cabinetul de la Varșovia anunța un plan anticriză în valoare de aproape 20 mld. euro. Nici una dintre măsuri nu este spectaculoasă: garanții guvernamentale pentru creditele luate de IMM‑uri, asistență financiară pentru companiile care înregistrează scăderi ale cererii, relaxarea temporară a restricțiilor din Codul Muncii, ridicarea plafonului de neimpozitare a profitului reinvestit și un pachet de măsuri sociale, de genul subvenționării ipotecilor pentru polonezii rămași fără loc de muncă. (detalii aici)

Mojmir Hampl, viceguvernatorul bancii centrale a Cehiei, intr-un interviu acordat cotidianului Der Standard si preluat de Reuters: “Fondul Monetar International (FMI) a alimentat anul trecut criza economica din Europa emergenta, pentru a crea o situatie care sa determine statele din regiune sa ceara ajutorul institutiei, care a oferit fonduri de urgenta Ungariei, Letoniei, Ucrainei si Romaniei, a interpretat in mod gresit anumite date deoarece cauta de lucru dupa schimbarea conducerii.

“Este ridicol ca tocmai FMI a accelerat criza. A fost o incercare de a provoca bail-out-ul intregii regiuni. Inaintea crizei, FMI nu avea practic niciun client. Odata cu aceasta criza si cu noua conducere in frunte cu Dominique Strauss-Kahn, Fondul si-a gasit de lucru si a obtinut mai multi bani. Interpretarea gresita de catre FMI a fost neplacuta si au corectat aceste date dupa ce am intervenit”.

Hampl a mai spus ca “nu e nicio graba” ca Cehia sa intre in zona euro, nici din partea autoritatilor de la Praga, nici din partea membrilor uniunii monetare.

“Cererea de membri noi in zona euro a cazut in criza. Decizia privind Estonia va arata calea. Ar putea fi mai complicat decat a fost pentru Slovenia si Slovacia”, a afirmat el.

Oficialul ceh a avertizat insa ca adoptarea euro nu reprezinta “un leac universal” pentru statele emergente.”

Unii cred ca isi vor putea trage sufletul odata ce au intrat in zona euro. Aceasta atitudine conduce direct la scenariul grec. Parintii monedei euro credeau ca adoptarea acesteia ar accelera reformele structurale. Exemplul Greciei arata ca opusul acestei afirmatii este adevarat”, a explicat Hampl. (sursa hotnews.ro )
De la infiintarea acestuia in 1944 si pana in prezent, Fondul Monetar International are o lunga istorie de suport a dictaturilor militare care promoveaza, pe tot Globul, interesele corporatiilor americane. (a se vedea tabelul din imaginea de alaturi cu lista partiala).

Tot mai multi economisti sunt de acord ca politicile FMI aplicate in tarile client (tinte economice) scad drastic stabilitatea sociala si inhiba obiectivele aparent benefice, facute public de organizatie, iar Programele de Adjustare Structurala (SAP) conduc la o saracire accelerata a populatiei.

Argentina a fost considerata o tara model prin aplicarea politicilor propuse de FMI: restrictiile bugetare au dus la imposibilitatea guvernului de a sustine infrastructura nationala in zone critice ca sanatate, educatie si securitate (FMI a impus privatizarea acestora, subevaluate in interesul corporatiilor SUA). Efectul a fost o criza economica catastrofica care a lovit Argentina in 2001. (sursa)

In septembrie 2007, FMI a spus “avand in vedere ca Irlanda are indicii fundamentali si motivatia autoritatilor pentru politici fezabile, avem asteptarile unei cresteri economice robuste pe term mediu”. 17 luni mai tarziu, in aprilie 2009, New York Times a citat pe laureatul premiului Nobel in Economie, Paul Krugman, care a identificat Irlanda ca cel mai grav scenariu pentru economia globala.  (sursa)

Incepand cu anii 1980, mai mult de 100 de tari au experimentat un colaps al sistemului bancar sau au avut o scadere a produsului intern brut cu cel putin 4%, in urma aplicarii politicilor FMI (sursa: Enough is Enough: Dear Mr. Camdessus… Open Letter to the Managing Director of the International Monetary Fund. New York: New Horizons Press, 1990).

In data de 16 octombrie 2008, fostul presedinte american Bill Clinton, a criticat modul in care FMI si Banca Mondiala a stabilit politicile legate de agricultura si comertul cu alimente. Astfel el a etichetat aceste politici ca dezastroase in ultimii 30 de ani si a cerut o abordare radical diferita, responsabila si sustenabila, a agriculturii la nivel mondial. (sursa)

In 2008, un studiu al analistilor universitatilor Cambridge si Yale publicat in libraria cu acces liber, Public Library of Science, a avut concluziile: “Conditiile stricte ale imprumuturilor internationale ale Fondului Monetar International au rezultat in mii de morti in Europa de Est din cauza slabirii sistemului medical. In 21 de tari in care FMI a dat imprumuturi, tuberculoza a crescut cu 16.6%”. (sursa)

“Life and Debt”, este un film documentar care prezinta relatia Jamaica-FMI intre anii 1978-1995. In anul 1979, un dolar jamaican era cotat mai sus decat un dolar SUA, urmand ca in anul 1995, cand Jamaica a incheiat relatia cu FMI, un dolar jamaican sa fie cotat la mai putin de 2 centi!

Un alt film documentar, “Debt of Dictators” (aici), arata cum FMI, Banca Mondiala si alte institutii si corporatii internationale au sustinut dictatori sangerosi de pe Glob, dar care promovau interesele corporatiilor multinationale.

Declaratie facuta de fostul premier, Calin Popescu Tariceanu in 2008: “”Fondul Monetar Internaţional, din 2005, a făcut greşeli constante de apreciere a evoluţiei economice în ceea ce priveşte România. Toate aprecierile lor au fost infirmate, toate îngrijorările au fost clar infirmate şi nejustificate ulterior. FMI a greşit în momentul în care a considerat că România nu este capabilă sa-şi gestioneze probşlemele de natură macroeconomică singură şi, în 2006, au venit şi au recunoscut că dacă ar fi ştiut că 2005 se va încheia cu aşa rezultate bune, ar fi semnat acordul stand-by”.

***

Grecia a paralizat, miercuri, in urma unei greve generale, a treia din luna februarie, organizata de marile sindicate impotriva noilor masuri de austeritate impuse de Guvernul socialist in urma ajutorului din partea Uniunii Europene si al Fondului Monetar International, potrivit AFP

De la miezul noptii, angajatii din transporturile aeriene, maritime si feroviare au incetat lucrul.

Greva este organizata la apelul a doua mari sindicate din domeniul public si privat. La protest participa toti angajatii la stat, inclusiv profesorii, medicii si jurnalistii.

Noile masuri de auteritate impuse Greciei de FMI si Uniunea Europeana vor reduce semnificativ salariile angajatilor la stat si pensiile si vor creste taxele. Statele din Zona Euro vor sa evite un eventual faliment al Greciei pentru ca institutiile financiare din Franta si Germania au facut investitii semnificative in bancile din Atena. Mai mult, se incearca si o izolare a crizei financiare, ce s-ar putea raspandi acum si in tarile vecine, Spania si Portugalia.

Greva va inchide scolile si administratiile, iar bancile si marile intreprinderi din sectorul public functioneaza in regim redus. Spitalele publice au si ele program restrans.

Si jurnalistii si-au abandonat locurile de munca, iar cetatenii nu mai sunt expusi informatiilor din media. Ziarele nu vor fi tiparite joi.Material realizat de..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s