Saorma noastra cea de toate zilele


Pentru ca multe persoane inguste la minte au inceput de cativa ani sa asocieze Saorma cu cocalarii sau prostii,tin sa fac o mica mare precizare.
Saorma, original شاورما este un tip de mancare originar din Arabia,si nu din Turcia asa cum se crede in general.

Nu am sa intru in detalii despre istoricul acestui minunat preparat culinar si nici despre compozitie si variatiuni de ingrediente,pentru ca mai toata lumea stie acest lucru.
saorma
Cert este ca acest tip de mancare s-a generalizat in ultimii ani foarte mult,devenind un fast food foarte cautat si servit de-a lungul lumii,chiar si in State.
In Romania saormeriile s-au dezvoltat si au impanzit chiar si cele mai mici orase,avand incasari deosebit de mari.
In acelasi timp au aparut si primii sceptici si primele zvonuri care s-au accentuat excesiv:Saorma nu e buna pt sanatate,este extrem de periculoasa,cauzeaza boli gastrice,stopuri cardiace si obturarea vaselor de sange.
Prostii mai mari decat astea nu am mai auzit in viata mea.Inventii ale marilor corporatisti,pentru ca saormeriile au devenit o concurenta mai mult decat serioasa.De exemplu McDonald’s si Kfc cam cat credeti ca au de pierdut din cauza saormeriilor,atat pe plan intern,cat si extern?
Va spun eu..ENORM.
Saorma are asa:
-cartofi prajiti;
-ketch up,maioneza,si ..preferatul meu…usturoi;
-ceapa;
-castraveti murati;
-salate;
-carne de pui extrem de gustoasa;
-lipie(paine libaneza);
Ok…si atunci unde mama dracu sunt “boalele”????? Ba din contra, o saorma e foarte sanatoasa, cu exceptia prajelilor(carnea si cartofii),care au intotdeauna un efect negativ,dar nesemnificativ la cum se spune.
Adica sa mancam saracia aia jenanta de “hepi mil(happy meal)” de la corporatistii aia de la McDonald’s ???
Nu prea cred.
Prima oara am intrat in contact cu Saorma la mijlocul anilor ’90.

Am avut de ales ZILNIC intre o masa la restaurant si o saorma scumpa.Nu mai puteam renunta la saorma preparata de exceptie de un turcalete foarte simpatic.Ajungeam la 2 saorme pe zi.In perioada aia nici macar capitala nu auzise prea bine de acest preparat.
In cativa ani insa,saormeriile au devenit ceva foarte comun si “frecventate” de toate clasele sociale.
Ca recent se deschid saormerii in vecinatatea liceelor si scolilor si vedem tot felul de cocalari mancand,asta nu insemna ca trebuie sa asimilam o saormerie cu cocalarul,asa cum fac multi redusi mintal(probabil datorata unei melodii de la parazitii,care insa era un pamflet).
Multi retarzi folosesc Itb-ul,asta insemna ca trebuie sa circulam cu taxiul? Vom avea surpriza sa vedem cocalari si in taxiuri,atunci vom merge pe jos..dar vai…cocalarii sunt si pe strada.Asa ca propun celor care hulesc saorma datorita acestui amanunt sa se sinucida.Ca la tot pasul sunt persoane pe care nu le agreaza.
Daca o tipologie pe care nu o agreeam face ceva asta nu insemna ca nu trebuie sa facem si noi acelasi lucru exclusiv datorita motivului ca o face si tipologia respectiva.
Concluzia: Mancati Saorma,este mai sanatoasa decat credeti voi.McDonald’s este ceva la care eu apelez numai foarte tarziu in noapte,atunci cand numai drive-in-ul este deschis.
In rest,nu mai credeti tot ceea ce vi se spune si incercati sa nu mai fiti asa ingusti mintal,ca de aia va stricati la stomac :).elreya1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s