Curba lui Gauss


Fie o mărime X a cărei valoare reală este xo. Dacă se măsoară mărimea X de un număr N de ori, N suficient de mare, în aceleaşi condiţii, atunci se vor obţine pentru X valorile xi, i=1,2, 3,…,N. Diferenţele (xo – xi) se numesc erori accidentale. Dacă N este suficient de mare, atunci erorile accidentale se supun legii de distribuţie normale a lui Gauss. Reprezentarea grafică a funcţiei de distribuţie Gauss are forma unui clopot, de unde denumirea de “clopotul lui Gauss”.
h > 0 este o măsură a preciziei şirului de măsurători.
gauss

Ce vreau eu sa spun cu asta? Sunt multi care afirma ca e gresit cand supunem notele uni examen ca apartinand unei astfel de curbe,dar sunt si mai multi care afirma si sustin cu tarie acest lucru.Chiar George Pruteanu facea demonstratii de genul acesta pe situl sau,cu notele date de el studentilor.

Eu sunt insa de parere ca aceasta curba a lui Gauss,sau mai bine spus Clopotul lui Gauss,defineste foarte multe chestiuni.Sau si mai bine spus,se aplica in cazul multor lucruri.De exemplu:notele obtinute in urma unui examen,inteligenta umana,etc.

Insa ceea ce cred ca e mai serios este ca insasi existenta se supune acestei curbe.Nu vreau sa readuc in vizor autoconsumarea existentei.

Dar chiar cred ca lucrurile stau cam asa:

gauss_existentialitate

Incepand cu anii 50-60,poate chiar un pic mai devreme,lucrurile au inceput sa evolueze intr un mod din ce in ce mai alert.Inovatiile au depasit cele mai optimiste asteptari,a aparut radiodifuziunea,televiziunea,apoi internetul,computerul personal si laptopul mai nou au pus stapanire peste tot ceea ce insemna existenta.Incredibile descoperiri si inventii au fost facute in domenii precum genetica ori tehnologia,sau mai bine spus,nanotehnologia.

Totul este aproape posibil,sau aproape totul este posibil acum,in 2009.Omul poate zbura,poate merge in spatiu,poate inlocui membre sau organe,poate crea alt om,sau inteligente artificiale,de marime ce tien de nano.Granite recent impenetrabile au foast distruse instant,intr-o clipita.Pana si BIBLIA a devenit deprecated,sau obsolete.Teorii sunt destramate, si teorii sunt confirmate si eventual completate.Avem un presedinte de culoare in America,the land of the free,for God’s sake.Lucrul asta il vedeam numai in filme,de fictiune.Alaturi de multe alte lucruri comune astazi.Ma uit la seriale sci-fi de prin anii 80 chiar si 90 si vad ca pana si cele mai odd idei astazi sunt realitate sub o forma sau alta.

Din pacate insa,ceva parca not seems right.Ceva e in neregula.Da, s-au facut progrese medicale inimaginabile.Poate si confortul a sporit high up the celeing.Dar totusi ceva ma apasa.Apoi m-am gandit sa fac graficul de mai sus.Si mi-am dat seama ce ma framata in subconstient.

Se va autoconsuma oare existenta in curand,arzand ca o flacara in launtrul constiintei universale?

Catre ce forma de existenta si tip de viata ne indreptam?

Societatea devine din ce in ce mai neprietenoasa,violenta si fetish addicted datorita media.Cand omul s-a mutat din pestera in casa,cand si-a pus incaltari si nu a mai mers descult,cand a inceput sa cumpere legume si fructe as-breeded,si nu rodul muncii sale,el practic si-a semnat condamnarea la moarte?

Desigur ca in momentul in care s-a imbracat si incaltat,si s-a indepartat de natura,a devenit mult mai sensibil fizic si de asemenea,durata medie de viata a scazut dramatic.Ba chiar a suferit seriaose modificari de ordin fizic.Inainte oamenii aveau alte dimenziuni,acum suntem mai pitici, si mai “pricajiti”.

Acum mergem la costum,cu masina sau cu avionul.All boundaries have been eliminated.You can go around the world in  a matter o f hours,not to mention space travel.

Serios acum,were are we going to? Nu,pe bune? Catre o viata idilica gadget-based and home entertainment? sau?

Vom deveni androizi?ne vom transfera creierul intr un corp nemuritor sau vom gasi elixirul tineretii?

Azi e maine,si maine..e ieri….

Cu totii stim de unde am pornit..dar oare tot acolo vom ajunge?..one way or the other…..

Advertisement

17 thoughts on “Curba lui Gauss

  1. Ceea ce pot spune eu, venind cu o informatie certa din genetica , este ca lichidul seminal al baietilor “nascuti natural” contine ADN-ul mitocondrial paternal, iar cel al baietilor “facuti in vitro” nu-l contine.
   Ce rol genetic are ADN-ul mitocondrial paternal, numit Adam mtDNA, deoarece se ascunde in coasta lui Adam (apendicele xifoid)?
   Adam mtDNA are rol energetic de asigurare a motilitatii spermei, in drumul ei spre ovul!
   În lipsa lui, fertilitatea naturală este întreruptă. Ne indreptam cu pasi siguri spre infertilitate generalizata.
   Conform programului Natura 2000, doar 10-15% din lume va ramane naturala, inclusiv oameni, iar restul vor fi doar “boi buni de munca”.

   1. Nu stiu de unde pana mea ai scos tu informatia asta, insa NICIODATA un copil nu va avea ADN cromozomial de la tata! In ovocitul secundar, devenit ovul dupa fecundare, va intra doar nuceul spermatozoidului, deci fara niciun fel de citoplasma cu mitocondrii! ADN-ul mitocondrial este exclusiv de la mama si nu are nicio legatura cu ffertilizarea in vitro. Mai verifica si tu informatiile inainte sa le postezi undeva.

 1. parerea mea e ca, avand in vedere conditiile de azi, fapul ca resursele noastre se termina si nu se gasesc metode ieftine de energie alternativa, nivelul apei este in crestere, etc., o sa duca la un mic scenariu apocaliptic. ei, rasa umana va supravietui ca intotdeauna, doar ca va mai regresa si atunci va urma o alta curba a lui Gauss and so on.
  nu vad inca lumea stand comfortabil in fotoliu si un robotel sa aduca cafeaua. doar daca ne trezim si nu mai omoram planeta 😀

 2. conform unui mare filozof malgas domiciliat in soatiul carpatodanubianoponti e usor a scrie versuri cand nimic nu ai a spune! si einstein a fost considerat nebun. partea proasta e ca si ciclul vietii si bioritmul uman si vegetal urmeaza cam acelasi ciclu al curbei lui gauss cati s-au intrebat ce se intampla daca biblioteca din alexandria nu era distrusa si daca s-a intamplat asa dc? cat se aplica din tehnologiile antice?de ce nu se aplica accupunctura si presopunctura pe scara larga?de ce aiaticii calculeaza pt. angajati bioritmul zilnic? s.a.m.d the rest is silence!

 3. multi dau cu parerea, putini citesc , citesc carti din sec nostru 😀 , dar o parte inalta medie si joasa stiu de cartile lui Asimov, cum ar fi Fundatia etc sau ca sa nu zic Jules Verne , Tesla , Einstein, da , asa este omul evolueaza dar nu functional din punct de vedere al organelor, stiati ca …..

 4. It’s actually a nice and helpful piece of information.
  I am glad that you simply shared this helpful information with us.
  Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 5. De ce nu vorbesti romana? Ai lacune in vocabular sau nu ti se mai par cuvintele din vocabularul fundamental destul de interesante si apte sa capteze intelesurile pe care vrei sa le transmiti celorlalti? Hmmm… englezo-romana asta, bat-o vina..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s