Domino economic-crashul de pe wall street-realitate sau doar gand sumbru?


Multi am auzit de marea depresie doar din filmele de epoca sau din filmele a caror actiune se petrecea in jurul anului 1929,atunci cand in SUA a avut loc Marea depresiune sau Marea criză economică.

Insa mereu ne parea ceva de domeniul trecutului,mai ales al fictiunii,nicidecum ceva ce se poate si e destul de aprope sa se petreaca acum,in 2008.

In 1929 ,intr-o zi de marti,martea neagra,s-a prabusit bursa de valori în Statele Unite,acest lucru avand efect de domino la nivel mondial.

In 2008,septembrie,sunt o serie de semne care prevad o noua criza globala foarte asemanatoare cu cea din 1929.Iar Romania pare a fi extrem de vulnerabila efectelor ce ar putea surveni in urma acestei posibile crize.

Si totul porneste de la imobiliare,si nu de la petrol; asa cum s-ar putea crede.Bancile SUA au acordat credite cu dobanzi mari in draci,iar acum nu mai pot recupera deficitul.Asta in principiu,ca sa nu o mai lungesc.

Prabusirea actiunilor uneia dintre cele mai mari companii de asigurari AIG si scaderea actiunilor de la Dow Jones s-au resimtit pe pietele din intrega lume.Insa acum se incearca tot felul de subterfugii pentru stoparea acestor efecte.

Ideea e ca aceste efecte,cum spuneam,se pot resimti destul de acut si la nivelul tarii noastre.Actiunile societatilor cotate la bursa din Bucuresti au scazut cu pana la 85 de procente in acest an,iar valoarea acţiunilor a scăzut cu mai mult de 7%, iar bursa a înregistrat cea mai mare pierdere din ultimii 3 ani. Titlurile BRD au cunoscut cea mai mare scădere – 14%, aproape de minimul admis de Bursa de Valori Bucureşti.

Ramane doar sa speram si sa steptam sa vedem ce intorsatura va lua situatia,caci,totusi nu mai suntem in 1929,ci in noul mileniu,atunci cand computerul face legea,chiar si cea financiara.

Fondul Monetar International insa,afirma ca criza economica se va prelungi si anul viitor fapt care va determina, printre altele, noi falimente in sectorul financiar.

Oricum eu stau linistit,pentru ca stiu ca oricum in cateva zeci de ani se vor epuiza resursele de carbuni cat si cele de petrol,si nici nu vreau sa imi inchipui ce se va petrece atunci.Nu va mai fi doar o criza economica legata de lichiditati si actiuni,ci o batalie pentru supravietuire.

Se cauta deja surse noi de energie si se incerca inventarea noilor masini care sa functioneze pe carburanti non-conventionali.Accentul nu se va pune insa pe energia eoliana,ci pe cea nucleara…intrucat va fi singura energie viabila sustinerii vietii.Populatia planetei oricum se afla intr-o crestere exponentiala,iar resursele,fie ca vrem sa credem sau nu,si ele scad la fel de exponential.

Noi insa facem tot ce stim mai bine,traim clipa.(distrugem ce a mai ramas din stratul de ozon,poluam cat cuprinde,defrisam ca desreieratii,si ne rugam sa fie bine)

AMIN!!!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s