Sa nu il dam pe Cioran uitarii!


Inainte de a aduce orice fel de critica acestui mare om,trebuie in primul rand sa tinem cont de faptul ca el,ca roman,a fost CEL MAI MARE STILIST AL LIMBII FRANCEZE DIN SECOLUL XX.Ce insemna acest lucru? Insemna ca el a exprimat idei mult mai bine decat orice alt FRANCEZ,si nu ma refer aici la Francezul de rand,ci la Crema Stilistilor francezi de la perioada respectiva…..Bineinteles ca a starnit invidia printre acestia,nu numai pentru operele sale,dar mai ales pentru modul in care acestea erau scrise.

In opinia mea ,Précis de décomposition….sau pe romaneste Tratat de descompunere publicat la Paris in 1949,a fost opera scrisa in limba Franceza in cel mai cochet din punct de vedere al stilului….

De ce sa nu il uitam pe Emil Cioran? Pentru ca astazi,parca si mai cu precadere sunt valabile marea majoritate a ideilor si cugetarilor sale….Inca de tanar Cioran a formulat:”Să fie oare pentru noi existenţa un exil şi neantul o patrie?” Daca ne uitam in jurul nostru,lumea de azi e mult mai decazuta din destule puncte de vedere decat lumea lui Cioran din 1932 cand a rostit deja celebra asertiune.

O fire retrasa pe parcursul intregii sale vieti,artistul spune in filmul-interviu “Apocalipsa dupa cioran” ca in copilarie ii placea sa joace fotbal cu cranii umane in cimitirul din satul sau natal,chiar groparul punandu-i-le la dispozitie.De altfel,Cioran spune ca dintre toti ,el i-a respectat pe gropar si pe betivul satului.

Deci cum a ajuns un copil fara prieteni ,caruia ii placea sa se joace cu cranii prin cimitir,autorul a atator opere INCONTESTABILE si UNICE…atat din punctul de vedere al ideilor exprimate cat si a stilului de neegalat folosit?……….?? Aparent pare un paradox……dar daca ne gandim mai bine……..un Geniu ca el intotdeauna va fi un inadaptat,de altfel orice geniu,…si ma refer aici la o persoana cu adevarat “de geniu”…se va simti stingher,neinteles…..

Desi in “Apocalipsa dupa Cioran” vedem un batran senil,balbait si uneori incoerent,care nici nu mai stia cate volume a scris,in realitate e un lucru deosebit ca Cioran dupa atatia ani de singuratate si in care nu a vorbit deloc in limba sa natala,vorbeste atat de coerent romana,si isi sutine in continuare marea majoritate a ideilor enuntate obsesiv dealungul vietii in operele sale,cu toate ca exista mici pasaje unde se contrazice singur.Oricum pentru varsta sa atat de inaintata a dat un interviu de exceptie.

Si va ramane un personaj de exceptie in literatura si chiar filozofia mondiala,caci pana in momentul de fata nimeni nu l-a inlocuit,si nici nu va putea fi inlocuit vreodata.Opera sa a fost ,este si va fi apreciata atat de critica cat si de “fani”,multi nu numai admirand-ul,dar si subscriind la ideile sale,regasindu-se chiar in pasaje din cartile ramase mostenire de la Cioran….

S,mai ales,in lumea decadenta de azi…ideile lui Cioran sunt regasite de catre multi cunoscatori la tot pasul….si este pacat..!?!…sau nu??


3 thoughts on “Sa nu il dam pe Cioran uitarii!

  1. Am impresia ca e primul lui interviu si in limba romana si ultimul inainte de moarte. Mi-a placut mult sa-l gasesc si pe aici.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s